maanantai 7. syyskuuta 2015

22. Rullailu - tehoa lihashuoltoon

Oletko joskus kuntosalilla, fysioterapiassa tai esimerkiksi kaupassa käydessä ihmetellyt putkimaisia kuntoiluvälineitä, joita löytyy monenmuotoisena, -värisenä ja -muotoisena? Itse huomasin rullailun olevan hyvä lisä kuntosaliharjoittelun ja ryhmäliikuntatuntien lisäksi. Rullailun jälkeen tuntuu aina kuin olisin ollut hierojan käsittelyssä! Ja mikä parasta; hieronnan tehoon voi vaikuttaa aivan itse!





Lihashuollon ja venyttelyn tukena on hyvä käyttää erilaisia välineitä. Suosittua tällä hetkellä on putkirullailu. Putkirullaus voi oikein käytettynä olla tehokas väline syvähieronnan kaltaiseen käsittelyyn kotioloissa, toimistolla, salilla tai mökillä. Rullatessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon tiettyjä asioita; että rullailu olisi turvallista, mahdollisimman miellyttävää ja hyödyllistä.  

Hyvä rulla. Jos mahdollista, niin rullan rakenteeseen on hyvä tutustua ennen hankintapäätöstä. Toiset tykkäävät pehmeämmästä ja toiset kovemmasta. Rulla voi olla tasainen tai siinä voi olla erilaisia nystyröitä, joilla on rullailua tehostavia vaikutuksia. Henkilökohtaisesti olen mieltynyt Trigger Point Performance Therapyn putkirullaan. Se on jämäkkä, tarpeeksi kova ja kuviointi jäljittelee käden eri ominaisuuksia.

Ensimmäinen kerta sattuu. Istumme liikaa ja liikumme liian vähän. Tarvitsemme jotain näiden asioiden vastapainoksi. Yksi vaihtoehto on putkirullailu. Ensimmäisellä rullauskerralla monet säikähtävät rullaamisen kipeyttä. Ensi kosketus rullaan on lähinnä kokeilua ja tutustumista; on parempi tehdä mieluummin liian hiljaa kuin liian kovaa. Liian voimallinen startti voi aiheuttaa tottumattomiin lihaksiin useita päiviä kestäviä kipuja. Tämä ei ole vakavaa, mutta voi aiheuttaa rullailun hylkäämisen huoltomuotona.
Kireä ja kipeä paikka - hellä käsittely. Lihashuollossa harvoin pätee ajatus, että voimalla paikat rennoksi. Kipu on aina varoitus jostakin ja sitä kannattaa kunnioittaa. Rullaillessa hoidettavat lihakset on tarkoitus pitää mahdollisimman rentoina. Jos rullatessa tuntuu, että lihakset jännittyvät tahtomattasi niin pysäytä tai hidasta liike ja kevennä painoa rullalta. Rullaa kipeitä paikkoja muutama sentti kerrallaan tai pidä rulla paikallaan kireässä kohdassa ja keskity hengittämiseen. 

Ei voimakasta rullailua ennen ja/tai jälkeen treenin. Treenin jälkeen lihaksissa on paljon verta ja maitohappoa. Lihaskudoksissa on myös mikrovaurioita treenin seurauksena. Tässä vaiheessa kova rullaus voi vahingoittaa lihaksia, eikä ole suositeltavaa. Palautumisaika saattaa pidentyä lyhenemisen sijaan. Kevyt ja lyhytkestoinen rullaus treenin jälkeen on sen sijaan varsin miellyttävää ja voi nopeuttaa palautumista.

Aloita maltilla ja tarkkaile vaikutuksia. Rullaa säännöllisesti ja tilanteen mukaan. Rullan hankkimisen jälkeen on hyvä pyrkiä rullaamaan esimerkiksi reiden ulkosivuja muutaman minuutin ajan joka päivä.

Varotoimet. Pinnallisten verta sydäntä kohti kuljettavien verisuonien (esimerkiksi raajoissa) kulkusuunnan vastaisesti ei ole hyvä rullata. Selän ja kylkien alueella voi rullata vapaammin haluamaansa suuntaan. Yleisesti kannattaa rullata yhtä lihasta tai lihasryhmää. Luut ja nivelet ja nivelien alueella pinnalla olevat verisuonet eivät kaipaa rullailua, joten näitä alueita kannattaa välttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti