perjantai 13. toukokuuta 2016

36. Omatoimihieronta

Lihashuollon ja venyttelyn tukena on hyvä käyttää erilaisia välineitä. Itse käytän fysioterapian tukena ja itsehoitona palloilla tapahtuvaa triggerpistekäsittelyä ja rullailua pallon kanssa. Palloina käy tennis-, golf-, ja hierontapallot. Yleisemmin suosittua tällä hetkellä on putkirullailu. Putkirullaus voi oikein käytettynä olla tehokas väline syvähieronnan kaltaiseen käsittelyyn kotioloissa, toimistolla, salilla tai mökillä. Muista aloittaa hallitusti, etteivät lihakset kipeydy liikaa





Hyvä rulla. Jos mahdollista, niin rullan rakenteeseen on hyvä tutustua ennen hankintapäätöstä. Toiset tykkäävät pehmeämmästä ja toiset kovemmasta. Rulla voi olla tasainen tai siinä voi olla erilaisia nystyröitä, joilla on rullailua tehostavia vaikutuksia.

Ensimmäinen kerta sattuu. Istumme liikaa ja liikumme liian vähän. Tarvitsemme jotain näiden asioiden vastapainoksi. Ensimmäisellä rullauskerralla monet säikähtävät rullaamisen kipeyttä. Ensi kosketus rullaan on lähinnä kokeilua ja tutustumista; on parempi tehdä mieluummin liian hiljaa kuin liian kovaa. Liian voimallinen startti voi aiheuttaa tottumattomiin lihaksiin useita päiviä kestäviä kipuja. 
Kireä ja kipeä paikka - hellä käsittely. Lihashuollossa harvoin pätee ajatus, että voimalla paikat rennoksi. Kipu on aina varoitus jostakin ja sitä kannattaa kunnioittaa. Rullaillessa hoidettavat lihakset on tarkoitus pitää mahdollisimman rentoina. Jos rullatessa tuntuu, että lihakset jännittyvät tahtomattasi niin pysäytä tai hidasta liike ja kevennä painoa rullalta. Rullaa kipeitä paikkoja muutama sentti kerrallaan tai pidä rulla paikallaan kireässä kohdassa ja keskity hengittämiseen. 

Ei voimakasta rullailua ennen ja/tai jälkeen treenin. Treenin jälkeen lihaksissa on paljon verta ja maitohappoa. Lihaskudoksissa on myös mikrovaurioita treenin seurauksena. Tässä vaiheessa kova rullaus voi vahingoittaa lihaksia, eikä ole suositeltavaa. Palautumisaika saattaa pidentyä lyhenemisen sijaan. Kevyt ja lyhytkestoinen rullaus treenin jälkeen on sen sijaan varsin miellyttävää ja voi nopeuttaa palautumista.

Varotoimet. Pinnallisten verta sydäntä kohti kuljettavien verisuonien kulkusuunnan vastaisesti ei ole hyvä rullata. Selän ja kylkien alueella voi rullata vapaammin haluamaansa suuntaan. Yleisesti kannattaa rullata yhtä lihasta tai lihasryhmää. Luut ja nivelet ja nivelien alueella pinnalla olevat verisuonet eivät kaipaa rullailua, joten näitä alueita kannattaa välttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti