Ihmisfysioterapiaa

Fysioterapia

Fysioterapia perustuu terveyden, liikkumisen ja toimintakyvyn edellytysten tuntemiseen ja parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Fysioterapiassa arvioidaan asiakkaan/potilaan terveyttä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita hänen toimintaympäristössään. Fysioterapian menetelmiä ovat terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut. Fysioterapia on osa julkista ja yksityistä sosiaali-, terveys-, ja kuntoutuspalvelujärjestelmää.

Fysioterapian perustana on fysioterapiatiede, jonka kiinnostuksen kohteena on ihmisen toimintakyky ja liikkuminen sekä erityisesti toiminnan heikkeneminen ja häiriö. Fysioterapiassa sovelletaan monen muun tieteenalan tutkimusta ja tietoa.

 
Triggerhoito

Lihastrigger on lihaksessa tai sen kalvolla oleva kipualue, piste, joka ärtyessään säteilee kipua esim. yläselästä käteen. Lapaluun ympärillä olevat lihakset säteilevät käsiin aiheuttaen särkyä ja puutumista. Nämä säteilykivut johtuvat usein esimerkiksi kuormittavista työasennoista tai stressistä. Triggerit aiheuttavat myös lihasheikkoutta, hikoilemista ja unettomuutta. Triggerkivut ovat tyypillisesti sellaisia kipuja, joihin eivät särkylääkkeet vaikuta kunnolla. Triggerpisteet ovat myös akupisteitä, jolloin triggerien hoitamiseen voi käyttää myös akupunktiota.

Triggerkäsittely on painantaa eri kehon osissa, lihasten rungoissa, kalvoilla sekä kiinnitysalueilla. Triggerpisteiden käsittely on kivulias, mutta useimmiten heti helpottava hoitomuoto. Käsittelyssä voidaan hyödyntää lämpö- tai kylmähoitoa. Triggerhoidolla lihakset saadaan kivuttomaksi ja vuosiakin jatkunut kipu voi poistua. Vaivan uusiutumisen ehkäisemiseksi tulee selvittää miksi triggerpiste on muodostunut ja hoitaa kokonaisvaltaisesti vaivalle altistavat nikama- ja niveljäykkyydet, muut lihaskireydet tai liikerajoitukset.

Some Mapped Trigger Point Locations on a Back
esimerkkejä triggerpisteistä

Kinesioteippaus

Kinesioteippaus mahdollistaa nivelessä täyden liikelaajuuden ja se tukee kehon luonnollista paranemisprosessia sensorisen stimulaation kautta. Tätä kautta kinesioteippaus eroaa ratkaisevasti perinteisestä (urheilu-)teippauksesta, jossa niveltä pyritään tukemaan ja samalla usein myös liikkuvuutta rajoitetaan. Taitava kinesioteippaaja osaa soveltaa eri tekniikoita tapauskohtaisesti takertumatta valmiisiin "keittokirjaratkaisuihin".  Kinesioteippausta voidaan käyttää laajalti erilaisiin tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin, kuten myös vaikkapa neurologisiin tiloihin. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset kiputilat, liikemallin tai lihastoiminnan häiriöt. Myös esimerkiksi erilaiset turvotustilat voivat olla otollisia kinesioteippauskohteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti